Cukrovka

Diabetes mellitus *** Zásady stravovania pri cukrovke *** Dve praktické rady


DIABETES MELLITUS
 je choroba zapríčinená úplným alebo čiastočným nedostatkom hormónu slinivky brušnej -pankreasu-, ktorý sa nazýva inzulín. Jednou z jej najdôležitejších príčin, ktorú možno ovplyvniť, je tučnota.
Úlohou inzulínu v organizme je postaraťsa o prechod hroznového cukru v krvi do buniek. Hladina hroznového cukru v krvi sa nazýva glykémia. Glykémia sa u zdravých ľudí udržiava v určitom rozmedzí. Nalačno býva okolo 4-5 mmol/l, no po najedení pozorujeme vzostup do 8 mmol/l, neskôr pozvoľné klesanie na začiatočné hodnoty 4-5 mmol/l.

Príznaky cukrovky sa môžu zjaviť náhle, ale aj pomaly, nenápadne. Náhle sa cukrovka častejšie prejavuje u mladých ľudí, detí a mladistvých. Najčastejším a najtypickejším príznakom je zvýšené množstvo moču. Prebytočný cukor v moči sa vylučuje rozpustený. Zvýšenú stratu tekutín však treba nahradiť. Preto stále sa opakujúci pocit smädu núti diabetika piť často a veľa tekutín. Sprievodným príznakom týchto porúch je chudnutie, telesná slabosť a únava. Aj keď je v krvi vysoká hladina glukózy, nevie ju svalstvo dobre využiť, preto trpí na nedostatok energie. Organizmus si vo zvýšenej miere tvorí glukózu aj z iných zdrojov - tukov a bielkovín. Zvýšený rozpad tukov vyvoláva zmeny v tukovom tkanive a v pečeni a zvýšenú tvorbu ketónových látok, ktoré sa tiež dostávajú vo zvýšenej miere do moču. Keďže sú to kyseliny, nevhodne okysľujú krv. Vo forme acetónu sa strácajú dychom a zápach acetónu sa dá cítiť. Zvýšená strata energie niekedy vyvoláva zvýšenú chuť na jedlo, neskôr však prejde do postupnej nechuti. Veľká strata tekutín sa prejaví suchosťou kože a neraz svrbením. Všetky spomínané príznaky boli subjektívne, preto hľadáme objektívne nálezy, ktoré dg. spresnia - zvýšená hladina cukru v krvi a dôkaz cukru v moči.

ZÁSADY STRAVOVANIA PRI CUKROVKE:

  1. Celkové množstvo jedla je mierne znížené; diabetik sa nemá prejedať.
  2. Strava má byť rozdelená na 6 pravidelných denných jedál.
  3. Cukor a koncentrované sacharidy sú vylúčené.
  4. Prívod bielkovín má byť o niečo zvýšený.
  5. Prívod tukov nemeníme alebo mierne znižujeme.
  6. Strava má obsahovať dostatok zeleniny a ovocia.
  7. Tekutiny neobmedzujeme, nápoje s obsahom cukru sa vylučujú.
  8. Strava má byť chutná a pestrá.

Prvá diabetická diéta obsahuje približne 6200 kj, 100 g bielkovín, 50 g tukov a 150-170 g sacharidov. Je vhodná pre diabetikov so zvýšenou hmotnosťou a pri dostatočnom pohybe možno pri nej hmotnosť postupne redukovať.

Druhá diabetická diéta obsahuje okolo 9200 kj, 110 g bielkovín, 80 g tukov a 250-260 g sacharidov.

Tretia diabetická diéta má energetickú hodnotu približne10 700 kj, okolo 130 g bielkovín, 90 g tukov a asi 300 g sacharidov. Je vhodná pre chudších diabetikov, ktorých telesnú hmotnosť treba zvýšiť.

Štvrtá diabetická diéta nepatrí medzi obvyklé diéty. Je vhodná pre diabetikov, ktorí mávajú komplikácie z aterosklerózy, alebo vysoké hodnoty cholesterolu v krvi. Má približne 9000 kj, asi 100 g bielkovín, 65 g tukov a 280-290 g sacharidov. Je teda chudobná na tuky a bohatšia na sacharidy.

Jedálny lístok pre diabetikov s obsahom 150 g sacharidov - recepty:

Špenátová omeleta so šunkou: Do vajec rozšľahaných s mliekom pridáme uvarený a posekaný špenát, posolíme a na oleji upečieme omelety. Naplníme šunkovou salámou pokrájanou nadrobno a zabalíme do omelety.

Hovädzie mäso dusené so špargľou: Očistené a umyté mäso uvaríme v posolenej vode s celým čiernym a novým korením. Očistenú špargľu na oleji udusíme, časť pretrieme, roztriedime vývarom z mäsa a mliekom na omáčku. Ostatnú časť špargle a uvarené mäso pokrájame, vložíme do omáčky a dochutíme citrónovou kôrou a pažítkou posekanou nadrobno.

Šalát z kyslej kapusty: Kyslú kapustu poprekrajujeme a zmiešame s cibuľou pokrájanou nadrobno. Môžeme dochutiť sacharínom.

Jedálny lístok pre diabetikov s obsahom 250g sacharidov

Vločková polievka: Očistenú a pokrájanú zeleninu podusíme na oleji, posolíme, prilejeme vodu, pridáme prebraté a umyté vločky a dovaríme. Nakoniec pridáme zelenú petržlenovú vňať alebo pažítku posekanú nadrobno.

Pečené teľacie mäso: Umyté mäso vcelku opečieme na oleji, posolíme, pridáme celú rascu, podlejeme teplou vodou a v rúre upečieme. Šťavu zahustíme múkou a povaríme.



DVE PRAKTICKÉ POZNÁMKY:


domovská stránkaobsah<-- predchádzajúca stránka--> nasledujúca stránka